Pietruszka uprawa w domu

Pietruszka uprawa w domu to idealny pomysł, aby ta cudowna zielenina była zawsze pod ręką. Sadzenie pietruszki w doniczce da Ci gwarancję pietruszki bez chemii. Uprawa pietruszki naciowej uważana jest za trudną i wymagającą i choć uważana jest za roślinę jednoroczną możesz cieszyć się nią przez 2 lata. Kilka naszych rad pomoże Ci uzyskać zadowalające plony, dlatego warto poświęcić jej trochę czasu.

Pietruszka na odchudzanie i nie tylko

Pietruszka uprawa w doniczce
Pietruszka uprawa w doniczce

Natka pietruszki znana jest od ponad 2000 lat, wykorzystywana była nie tylko w kuchni, bo w medycynie sprawdzała się przez stulecia. Pietruszka właściwości jej są przez nas niedoceniane często, a warto wiedzieć, że jest bogata w witaminę C, beta – karoten, witaminy z grupy B. Pietruszka naciowa w doniczce będzie dla Ciebie również źródłem błonnika, żelaza, potasu i wapnia. Natka pietruszki pomoże pozbyć się toksyn z organizmu i usunie nadmiar wody, wpływa pozytywnie na proces trawienia, a także zapobiega infekcjom układu moczowego. Jej właściwości antyseptyczne będą zapobiegać rozwojowi drobnoustrojów i bakterii wywołujących choroby.

Jak wyhodować natkę pietruszki zimą i każdą inną porą roku?

Pietruszka uprawa
Pietruszka uprawa

Pietruszka naciowa na parapecie wymaga stanowiska jasnego, słonecznego lub chociaż półcienistego, jednak w miarę chłodnego, gdyż optymalna temperatura to 10 – 15  stopni. Pietruszka korzeniowa zadowoli się mniejszą ilością światła, więc jeśli masz mało słońca w domu możesz wybrać do uprawy właśnie ją albo zapewnić jej 12 godzin sztucznego światła. Wybór doniczki zależy które rodzaje pietruszki chcesz mieć w swoim domu. Pietruszka naciowa nie wytwarza korzenia, więc możesz dla niej wybrać niższą doniczkę niż dla pietruszki korzeniowej.
Pietruszka słabo rośnie na ziemi zakwaszonej, podmokłej i ciężkiej, dlatego wybierz świeżą i łatwo przepuszczalną. Możesz kupić zwykłą ziemię ogrodową i rozluźnić ją gruboziarnistym piaskiem. I koniecznie nie zapomnij o dobrym drenażu, bo w mokrej ziemi po prostu zgnije. Pietruszka  uprawa korzeniowa nie musi mieć gleby tak żyznej jak naciowa, bo substancje odżywcze będzie pobierać z korzenia. Pietruszka naciowa w doniczce warto, aby była raz na jakiś czas nawożona – najlepiej organicznym nawozem.

Pietruszkę lepiej wysiać czy kupić?

Pietruszka uprawa w doniczce
Pietruszka uprawa w doniczce

Pietruszka korzeniowa w doniczce pozwoli Ci szybciej zebrać pierwsze listki, więc jeśli zależy Ci na czasie wybierz ją, ale pamiętaj ta z supermarketu rzadko puszcza listki. Więc jeśli masz okazję warto wybrać się na targ albo do pobliskiego zieleniaka i tam wybrać taki korzeń, który ma widoczne zawiązki listków. Wybierz wyższą doniczkę i umieść w niej korzeń zasypując ziemią tak, aby górna część korzenia była widoczna. W większej doniczce możesz posadzić kilka korzeni. Nie zapomnij o podlaniu. Pierwsze listki do zbioru będą gotowe już po około 1 – 2 tygodni.
Jeśli marzy Ci się pietruszka w doniczce bez chemii możesz zaopatrzyć się w nasiona, jednak pamiętaj, że zbierzesz jej pierwsze listki trochę później. Nasiona dobrze jest moczyć całą noc w letniej wodzie, dzięki temu powinna szybciej wykiełkować. Pierwsze listki zaczną pojawiać się dopiero po 15 – 20 dniach od wysiewu. Nasiona pietruszki zasiej na głębokości 1,5 – 2 cm.
W obu przypadkach ziemię utrzymuj wilgotną, ale nie za mokrą bo roślinka zgnije, jednak nie możesz doprowadzić też do przesuszenia, bo wtedy roślina nie rośnie.

Pietruszka w kuchni

Pietruszka uprawa w doniczce
Pietruszka uprawa w doniczce

Pietruszka naciowa na parapecie potrzebuje przycinania, aby mogła rozrosnąć się, jednak nie przycinaj jej przy samym korzeniu.
Liście pietruszki możesz suszyć jeśli masz urodzaj, wtedy wystarczy listki umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i na 30 sekund z każdej strony umieścić w mikrofali. Jeśli jednak uważasz ją za szkodliwą umieść ją w piekarniku na najniższej temperaturze z uchylonymi drzwiczkami, gdy gałązki będą kruche, pokrusz i umieść w słoiczku. Przechowuj ją z dala od światła, w szczelnym, suchym miejscu i w niskiej temperaturze, bo szybko traci swój kolor i smak.
Świeża pietruszka urozmaici nie tylko surówki i sałatki, ale także ożywi omlety czy jajecznicę. Nadaje się świetnie do zup, gulaszów, potraw z ryb, sosów, past serowych, warzyw, wszystko zależy od Twojej fantazji kulinarnej.

Zielona pietruszka w zimie na sposób naszych babć
Sadzonki pietruszki
Sadzonki pietruszki

Dawniej ucinano korzeń pietruszki na wysokości 2 – 3 centymetrów, kładziono go na wilgotnej ligninie i odstawiano na chłodny parapet.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *