Melisa lekarska



Melisa lekarska

Melisa lekarska jest jednym z cenniejszych ziół. Ma niewielkie wymagania – w naturze rośnie nawet na poboczach dróg. Łatwo uprawiać ją również w domu, można zarówno zasiać ją samemu, jak i posłużyć się gotowymi sadzonkami.

Zioło pachnące ja cytryna

Melisa lekarska smakiem i zapachem przypomina cytrynę. W przemyśle spożywczym stanowi zresztą ich substancję zastępczą. Ze względu na możliwości pozyskania z niej miodu często nazywa się ją po prostu melisą co w języku greckim oznacza pszczołę.

Zioło uprawiane w klasztorach

Melisa była w dawnych czasach uprawiana tylko przez mnichów w ozdobnych ogrodach klasztornych, później również w zwykłych ogrodach z warzywami. Jako zioło lecznicze stosowano ją już w antyku. Uważano, że wzmacnia serce, odpędza melancholię i wywołuje piękne sny.

Na co dzień w kuchni

Obecnie melisa lekarska jest jednym z najpopularniejszych ziół. Często używa się jej pojedynczych liści do ozdoby deserów, koktajli i potraw z ryb. Jej liście można zalać gorącą wodą i parzyć przez 5-10 minut, dodając jednocześnie np. miętę, szałwię lekarską lub bazylię. Melisa doskonale nadaje się także jako przyprawa do potraw z ryb, kurczaka i jagnięcia. Dodaje się ją w stanie suszonym lub świeżym.

Roślina pokojowa

Melisę można przez całe lato uprawiać w doniczce, przez wiele miesięcy zbierając jej liście. Rośliny żyją krócej w środowisku o wysokiej temperaturze. Zazwyczaj liście zbiera się do jesieni. W następnym roku można roślinę ponownie wysiaćlub kupić młode sadzonki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *