Estragon

Estragon bylica

Estragon jest znaną przyprawą. W kuchni francuskiej i włoskiej jest on niezastąpiony, w kuchni polskiej jest lubianym dodatkiem do wielu dań, do omletów, sosów i sałatek.

Estragon – dwie odmiany

Estragon francuski jest już od dawna uważany za jedną z przypraw kuchennych o najdelikatniejszym smaku, używaną zwłaszcza w kuchni francuskiej. Zwany jest on także estragonem właściwym w odróżnieniu od mniej aromatycznego estragonu używanego w kuchni rosyjskiej, który nazywany jest estragonem niewłaściwym (rosyjskim).

Zioło do ogrodu i na balkon

Estragon nadaje się do uprawy nie tylko w ogrodzie, ale także na balkonie czy tarasie. W domu najlepiej uprawiać go w dużej doniczce. Wytworzy wówczas wielką ilość pędów korzeniowych. Zimą estragon trzeba chronić przed mrozem, zwłaszcza gdy nie ma jeszcze śniegu.

Estragon jako roślina lecznicza

Estragon zawiera między innymi taninę, substancje goryczkowe i żywicę. Wydziela także olejki eteryczne. Pobudza apetyt, poprawia trawienie, ma też działanie moczopędne. Dzięki dużej zawartości składników mineralnych, nadaje się do przyprawiania dań, zwłaszcza w diecie bezsolnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *